2021-10-27 06:00Pressmeddelande

Teknikbiblioteket för ökat välmående – skapar nationell uppmärksamhet.

Teknikbiblioteket Frida LundqvistFrida Lundqvist projektledare för teknikbiblioteket.

Digitala terapikatter kan lindra oro, ångest, sömnsvårigheter – och till och med bidra till minskad användning av antidepressiva mediciner. Tanums kommun har startat upp ett teknikbibliotek för omsorgen med digitala terapidjur, särskilt framtagna musikdockor och till exempel mjuka musikkuddar för utlåning till alla våra omsorgsboenden. En idé som väckt nationellt intresse.

- Att vi lånar ut dockor och digitala terapidjur kanske kan låta märkligt, men att få något att pyssla om och klappa på, känslan att få känna sig behövd kan bidra till både ökat välmående och glädje, det ger en positiv känsla som sitter kvar i kroppen, säger Frida Lundqvist, projektledare för teknikbiblioteket.

 

Glapp mellan utbud och behov

Utbudet av välfärdsteknik växer varje dag och det är svårt att veta vilka lösningar som är bra. Det var utifrån idén att matcha behoven med rätt sorts välfärdsteknik som teknikbiblioteket kom till. Att ta in ett utbud av olika sorter av enklare välfärdsteknik som omsorgstagare får testa i en period för att se om det kan öka deras välbefinnande, trygghet och självständighet. Det blir också ett sätt för både personal och omsorgstagare att testa på ny teknik som exempelvis virtual reality (VR).

- När det kommer till större lösningar av välfärdsteknik finns både en process och en arbetsgrupp för detta, men när det gäller de här mindre lösningarna ser vi teknikbiblioteket som ett bra sätt att få testa på olika sorters lösningar som man sen kan välja att köpa in på egen hand, berättar Frida.

 

Hållbar miljö och musik som terapi

När man delar på saker och har möjlighet att prova på innan köp minskar de totala inköpen, vilket bidrar till en hållbar miljö och utveckling. Snart kommer det även in fler spännande artiklar till utlån som VR-glasögon och musikvästar som spelar allt från Sven-Bertil Taube, Siw Malmkvist och Elvis till de senaste schlagerdängorna.

- Musik är ett universellt språk som kan framkalla gamla minnen, hjälpa till att komma till ro eller beroende på musik, väcka lusten till att röra på sig. Det är magiskt att få se vad musik kan göra, fortsätter Frida.

 

Tanums teknikbibliotek väcker uppmärksamhet – först ut?

När idén kläcktes om ett teknikbibliotek sökte kommunen inspiration, men upptäckte då att man var först ut. Istället hörde andra kommuner, Sveriges kommuner och regioner (SKR), ledande leverantörer inom IT-infrastruktur samt samverkansplattformar av sig för att få veta mer och velat sprida vidare och anamma Tanums kommuns verksamhet.

Från idé till verklighet

Omsorgsnämnden har avsatt medel för att köpa in välfärdsteknik och ordna dessa i ett teknikbibliotek. Teknikombud har utsetts i verksamheten och kommer få utbildning via projektets ledare Frida Lundqvist. Teknikbibliotekets utbud ligger på kommunens intranät, öppet för alla som arbetar i Tanums Kommun att se. De utsedda teknikombuden lånar artiklar ur biblioteket utifrån behoven hos omsorgstagarna i sina respektive verksamheter. Artiklarna lånas ut till omsorgstagare som har insats inom äldreomsorg eller funktionshinder.


Ämnen: Omsorg

Om Tanums kommun

Välkommen till Tanum – en av Bohusläns till ytan största kommuner vackert placerad längs Skageracks kust i Västra Götalands län. Kommunen kännetecknas av vacker natur, vidsträckt skärgård och attraherar besökare från hela världen till våra pittoreska samhällen så som Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund. Våra mest kända turistmål är hällristningarna, ett av Unescos världsarv, och Väderöarna längst ut i kustbandet. Tanums kommun är en av kommunens största arbetsgivare, med fler än 1 200 medarbetare. Tillsammans vill vi ge god service och skapa bra dagar för våra cirka 13 000 Tanumsbor. Vi tar hand om barn och äldre, värnar våra små levande samhällen, ordnar meningsfulla fritidsaktiviteter, ger värdefull utbildning, arbetar för ett starkt näringsliv och planerar och bygger så att fler ska få plats och trivas i vår kommun.


Kontaktpersoner

projektledare Teknikbiblioteket
Frida Lundqvist