2022-04-26 12:52Pressmeddelande

Tanum behåller ledartröjan som länets mest företagsamma kommun

Uppvaktning av lokala företagare som under 2020 hade någon form av jubileumsår.Uppvaktning av lokala företagare som under 2020 hade någon form av jubileumsår.

I 20 år har nu Tanums kommun haft första platsen som Västra Götalands mest företagsamma kommun enligt Svenskt Näringslivs undersökning ”Företagsamheten”. I Tanum bor det ca 13 000 invånare och det finns 2600 företag, kommunen bubblar av entreprenörskap och driftighet. Kommunens ansträngning att underlätta och arbeta tillsammans med företagen får återigen ett kvitto på sin framgång.

-Vi är glada att Tanum fortsätter att år efter år ligga i topp i länet. Tanum är en företagsam kommun med många driftiga personer. Nya företag startas kontinuerligt, företag flyttar hit och våra befintliga företag växer. Vår vision är att tillsammans med företagen skapa de absolut bästa förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag, säger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Undersökningen visar att företagsamheten i Tanum år 2022 ligger på 20,6% och man har klättrat nästan en procent till sedan 2017. På plats två i regionen återfinns Orust med en företagsamhet om 19,3 procent. Andelen invånare som är med och driver företag har ökat i alla kommuner , i Tanums kommun finns det drygt 2 600 företag.

-Grattis till Bohuslän som har så många drivna och företagsamma människor! Entreprenörskap är ryggraden i vårt samhälle. Bakom alla företag finns det företagsamma människor som vågar satsa och förverkliga sina idéer, dessa människor är våra största jobbskapare, konstaterar Susann Haggren, områdesansvarig i Fyrbodal för Svenskt Näringsliv.

Om undersökningen
Svenskt Näringsliv presenterar med jämna mellanrum ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet företagsamma personer, som har ett juridiskt och strategiskt ansvar för ett företag, ökar eller minskar. En företagsam person definieras som någon som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd/ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. Undersökningen är gjord på individnivå- även om en person driver tio företag så räknas man bara med en gång. Det finns därför fler registrerade företag än det finns företagsamma människor. Faktorn visar andelen företagsamma av den arbetsföra befolkningen (16–74 år). Uppgifterna hämtas från UC AB i början av året. 

Se nyhet från Svenskt Näringsliv från 19 april 2022
Här är kommunen med flest företagsamma invånare i Västra Götaland (svensktnaringsliv.se)


Om Tanums kommun

Välkommen till Tanum – en av Bohusläns till ytan största kommuner vackert placerad längs Skageracks kust i Västra Götalands län. Kommunen kännetecknas av vacker natur, vidsträckt skärgård och attraherar besökare från hela världen till våra pittoreska samhällen så som Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund. Våra mest kända turistmål är hällristningarna, ett av Unescos världsarv, och Väderöarna längst ut i kustbandet. Tanums kommun är en av kommunens största arbetsgivare, med fler än 1 200 medarbetare. Tillsammans vill vi ge god service och skapa bra dagar för våra cirka 13 000 Tanumsbor. Vi tar hand om barn och äldre, värnar våra små levande samhällen, ordnar meningsfulla fritidsaktiviteter, ger värdefull utbildning, arbetar för ett starkt näringsliv och planerar och bygger så att fler ska få plats och trivas i vår kommun.


Kontaktpersoner

Näringslivsutvecklare, Tanums kommun
Elenor Olofsson