2022-10-21 12:05Pressmeddelande

Sotenäs-Tanums Minimeringsmästare 2022 är utsedd!

Jan-Erik och Irma Asp från Kungshamn, minimeringsmästare 2022Jan-Erik och Irma Asp från Kungshamn, minimeringsmästare 2022

Under ett år har hushåll över hela Sverige deltagit i Minimeringsmästarna, en tävling i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. I söndags var det dags för den stora finalen och såväl nationella som lokala vinnare utsågs.

Minimeringsmästarna 2022 är slut för denna gång och vinnaren blev Hushållet Asp från Sotenäs! Poäng har samlats genom deltagande i träffar, utförda utmaningar och såklart avfallsminskning.

Hushållet Asp består av Irma och Jan-Erik Asp som är hemmahörande i Kungshamn. Resultatet var inte helt överraskande då de under tävlingens gång vunnit flera utmaningar och deltagit med stort engagemang. Förstapriset var ett presentkort på en lokal upplevelse. Alla deltagande hushåll har dessutom fått en kasse med närproducerade matvaror.

Irma och Jan-Erik blev jätteglada och kommer givetvis fortsätta att utmana sig att minska på sitt avfall. En ögonöppnare under tävlingen var mängderna av fullt användbart byggmaterial som blir avfall, vilket fått dem att återanvända och ta tillvara brädor då de själva renoverat.

Den nationella vinnaren är hushållet Andersson från Örebro. Emelie genomförde alla 15 utmaningar och lyckades dessutom minska sitt avfall med hela 90%!

Tillsammans minskade årets deltagare av Minimeringsmästare avfallet med 45%, en otrolig prestation och en siffra vi är mycket stolta över att dela. Tack till alla fantastiska hushåll som varit med och kämpat detta år – Ni är alla Minimeringsmästare!

Om Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid har deltagare inspirerats till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen! Året har varit indelat i fem teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. Deltagarna har bland annat utmanats i att bjuda på en måltid lagad på rester, anordna klädbytardag, städa utan skadliga kemikalier och att designa om textil.

Sotenäs och Tanums kommun har arrangerat tävlingen tillsammans. Minimeringsmästarna är ett initiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige.

Kontakt
Sotenäs kommun: Pia Bergenholtz, pia.bergenholtz@sotenas.se, 0523-66 46 72
Tanums kommun: Lilja Gunnarsson, lilja.gunnarsson@tanum.se, 0525-182 64
Göteborgsregionen: Sanna Andersson, sanna.andersson@goteborgsregionen.se  


Om Tanums kommun

Välkommen till Tanum – en av Bohusläns till ytan största kommuner vackert placerad längs Skageracks kust i Västra Götalands län. Kommunen kännetecknas av vacker natur, vidsträckt skärgård och attraherar besökare från hela världen till våra pittoreska samhällen så som Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund. Våra mest kända turistmål är hällristningarna, ett av Unescos världsarv, och Väderöarna längst ut i kustbandet. Tanums kommun är en av kommunens största arbetsgivare, med fler än 1 200 medarbetare. Tillsammans vill vi ge god service och skapa bra dagar för våra cirka 13 000 Tanumsbor. Vi tar hand om barn och äldre, värnar våra små levande samhällen, ordnar meningsfulla fritidsaktiviteter, ger värdefull utbildning, arbetar för ett starkt näringsliv och planerar och bygger så att fler ska få plats och trivas i vår kommun.


Kontaktpersoner

Miljöstrateg Tanums kommun
Lilja Gunnarsson