2021-10-06 15:00Pressmeddelande

Lotta Klemming tilldelas Turistpriset 2021

Lotta Klemming Turistprismottagare 2021Lotta Klemming Turistprismottagare 2021 och näringslivsutvecklare Elenor Olofsson med kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd på länk.

Näringslivsenheten och Tanum Turist åkte i förmiddags på besök hos Lotta i sjöboden i Edsvik, och passade på att i livesändning med kommunstyrelsens arbetsutskott ge henne den glada nyheten: Lotta Klemming är mottagare av årets Turistpris!
 

Mitt i kommunstyrelsens möte, direkt efter beslutet var taget, meddelade Liselotte Fröjd , kommunstyrelsens ordförande, den goda nyheten för Lotta. - Vi har tagit beslut idag, att du ska få Turistpriset för 2021! Du marknadsför Tanums kommun på ett alldeles utmärkt sätt.

- Tusen tack, så roligt! Jag har inte vunnit någon tävling sedan Sikta mot Stjärnorna på mellanstadiet i Grebbestadskolan, skrattar Lotta.

 

Turistpriset

Tanums kommuns Turistpris syftar till att premiera de som bidragit till att utveckla besöksnäringen i Tanum samt genom sitt arbete synliggjort Tanum utanför kommunens gränser. Liselotte läste under mötet upp motiveringen, som beskriver en imponerande företagerska:

Sverige enda kvinnliga ostrondykare, med en färsk bok i bagaget. Hon följer i sin familjs fotspår men har med nytänk utvecklat fler områden. Inte minst så introducerade hon gigas, de japanska invasiva ostronen, till kända restauranger och kockar, och driver nu också en framgångsrik upplevelseturismverksamhet.

Lotta Klemmings affärsidé

Lottas pappa och farbror startade verksamhet med ostrondykningar redan för 30 år sedan. Sedan Lotta valde att komplettera deras verksamhet driver de idag två olika företag med olika inriktningar, men med starka band kopplade till varandra.

Framförallt jobbar Lotta med att leverera ostron, i huvudsak de japanska ostronen, gigas, till restauranger. Hon erbjuder även ostronsafaris, där deltagarna får lära mer om ostron och sedan selektivt plockar och rensar man gemensamt. Som grädde på moset bjuds det sedan på en lunch bestående av olika delikatesser från havet, såsom havskräftor, musslor och förstås ostron.

Nya möjligheter

Ser du några ytterligare användningsområden för ostron?
- Av en ren slump har jag kommit i kontakt med personer som sett möjlighet att använda sig av ostronskal på olika sätt. I Stockholm finns det någon som tillverkar smycken, i Göteborg finns en kvinna som mal ner skalen och sedan använder materialet till möbler såsom stomme till glasbord och bardiskar. I Helsingborg görs konstinstallationer med lampor och ramar av ostronskal. De hämtar avfallet från restaurangerna, eller här i Grebbestad. Det blir en bra cirkulär användning, istället för att bli avfall, berättar Lotta.

Vi undrar förstås, du som kan så mycket om ostron: Hur tycker du att de är godast att äta? - När man jobbar med råvaran vill man gärna göra det så enkelt som möjligt. Ostron är otroligt goda grillade, tillsammans med brynt smör, riven pepparrot och citron. Om man vill göra det lite extra trevligt kan man steka små krutonger och lägga på.

Tack för tipset Lotta, och återigen ett stort grattis till Turistpriset!

Motiveringstexten lyder:

Som Sveriges enda kvinnliga ostrondykare har Lotta Klemming på ett enastående sätt bidragit till att sprida kunskap om och en positiv bild av Grebbestad och Tanums kommun som destination både nationellt och internationellt. Pristagaren levererar vildplockade ostron till några av Nordens mest kvalitetsmedvetna restauranger. Varje ostron plockas för hand på ett hållbart sätt för att göra så litet klimatavtryck som möjligt.

Lotta Klemming följer i familjens fotspår och har valt ett liv med ostron vid havet i Grebbestad framför modebranschen och stadslivet. Hon har med stor framgång varit den som introducerade gigas, de japanska invasiva ostronen, på den svenska marknaden. Lotta kan numera också titulera sig författare. I sin bok ”Vildplockade ostron” får vi ta del av Lottas tankar och det hårda vardagslivet som ostronplockare.

Årets pristagare är ung och nytänkande, sticker ut från mängden och har genom hårt arbete lyckats att skapa en modern och unik bohuslänsk natur- och matupplevelse för sina gäster.


Om Tanums kommun

Välkommen till Tanum – en av Bohusläns till ytan största kommuner vackert placerad längs Skageracks kust i Västra Götalands län. Kommunen kännetecknas av vacker natur, vidsträckt skärgård och attraherar besökare från hela världen till våra pittoreska samhällen så som Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund. Våra mest kända turistmål är hällristningarna, ett av Unescos världsarv, och Väderöarna längst ut i kustbandet. Tanums kommun är en av kommunens största arbetsgivare, med fler än 1 200 medarbetare. Tillsammans vill vi ge god service och skapa bra dagar för våra cirka 13 000 Tanumsbor. Vi tar hand om barn och äldre, värnar våra små levande samhällen, ordnar meningsfulla fritidsaktiviteter, ger värdefull utbildning, arbetar för ett starkt näringsliv och planerar och bygger så att fler ska få plats och trivas i vår kommun.


Kontaktpersoner

Näringslivsutvecklare, Tanums kommun
Elenor Olofsson