2021-09-15 08:25Pressmeddelande

Lägesbild vecka 35, smittostatistik och påverkan i Tanums kommun

Covid-19 nyheter Tanums kommunIllustration Covid-19 nyheter

Smittskydd rapporterar 3 fall för vecka 35 i Tanums kommun, detta ger oss en incidens på 2 fall. Kom ihåg att fortsätta hålla avstånd, stanna hemma och testa dig vid symptom samt jobba hemma om det är möjligt. Och du, ett varmt tack för att du tar ditt ansvar och hjälper till att bromsa smittspridningen.

 

Rapporten för vecka 35 visar en ökning av antal nya fall i Västra Götaland till totalt 1 388 fall, en ökning med 2 procent jämfört med vecka 34. Högst incidens ses i åldersgruppen 10-19 år.

Restriktioner tas bort

Från och med den 29 september tas de flesta restriktionerna kring covid-19 bort. Exempelvis tas begränsningarna bort för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning samt att kravet på sittande servering på restauranger tas bort.

– Vaccinera dig nu. Det kräver några veckor för att vaccinationen ska få effekt och det är viktigt att bygga upp ett skydd så snart som möjligt, säger Jan Kilhamn, Västra Götalandsregionens tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör.

2 doser för fullgott skydd

För ett fullgott skydd krävs att man vaccinerar sig med två doser och det är viktigt att man fullföljer sin vaccination. Men redan vid en dos får man ett visst skydd mot covid-19.

– Fortfarande gäller också att man är försiktig i kontakten med andra. Har du symptom på covid-19, stanna hemma och provta dig. Utsätt inte andra för risken att smittas, avslutar Jan Kilhamn.

Påverkan kommunal verksamhet

  • En skolenhet rapporterar att smittspårning sker och gurgeltest har fördelats till berörda elever.
  • Övriga verksamheter ingen påverkan.

Vaccination

I Tanums kommun har 86,3 procent fått en dos och 76,9 procent fått två doser. Båda siffrorna ligger över snittet i regionen och även nationellt (statistik från 9 september). På SVT Nyheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns coronastatistik på kommunnivå.


Om Tanums kommun

Välkommen till Tanum – en av Bohusläns till ytan största kommuner vackert placerad längs Skageracks kust i Västra Götalands län. Kommunen kännetecknas av vacker natur, vidsträckt skärgård och attraherar besökare från hela världen till våra pittoreska samhällen så som Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund. Våra mest kända turistmål är hällristningarna, ett av Unescos världsarv, och Väderöarna längst ut i kustbandet. Tanums kommun är en av kommunens största arbetsgivare, med fler än 1 200 medarbetare. Tillsammans vill vi ge god service och skapa bra dagar för våra cirka 13 000 Tanumsbor. Vi tar hand om barn och äldre, värnar våra små levande samhällen, ordnar meningsfulla fritidsaktiviteter, ger värdefull utbildning, arbetar för ett starkt näringsliv och planerar och bygger så att fler ska få plats och trivas i vår kommun.